1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
  • Confortul familial

    Genocidul etnicilor romi şi sinti din Europa

    Confortul familial

    Printr-o expoziţie permanentă, Centrul de Documentare pentru populaţiile sinti şi romi din Heidelberg aminteşte de genocidul celor aproximativ 500.000 de etnici. Cele mai vechi fotografii datează din 1933, de când Hitler a ajuns la putere în Germania. În imagine, de exemplu, este familia Bamberger.

  • Patriotism

    Genocidul etnicilor romi şi sinti din Europa

    Patriotism

    În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, etnicii sinti şi romi s-au înrolat în armata nazistă (Wehrmacht), pentru a-şi servi patria. Emil Christ (dreapta) este fotografiat aici alături de vara sa. El a fost demis din serviciu şi trimis de pe front direct la Auschwitz. Christ a supravieţuit lagărului de concentrare, însă şi-a pierdut acolo soţia şi unul dintre copii.

  • Teorii absurde

    Genocidul etnicilor romi şi sinti din Europa

    Teorii absurde

    Evreii şi "ţiganii" - cum erau numiţi etnicii sinti şi romi - erau consideraţi de nazişti inferiori din punct de vedere rasial. Aşa-numiţii eugenişti chiar susţineau această teorie pseudo-ştiinţifică. În decembrie 1938, Heinrich Himmler, unul dintre liderii naziști de prim rang ai Germaniei naziste, a dat ordin ca întreaga populaţie de sinti şi romi să fie luată în custodie.

  • Teste invazive

    Genocidul etnicilor romi şi sinti din Europa

    Teste invazive

    În întreaga Germanie nazistă, autoritățile fotografiau și colectau statistici privind membrii comunităţilor de romi şi sinti. Cele două femei din imagine realizează un mulaj din ipsos după modelul capului acestui bărbat. Aproximativ 24.000 de persoane au fost examinate în acest mod. Rezultatele testelor au fost utilizate pentru o "cercetare rasială" realizată de pseudo-antropologi.

  • Trădare

    Genocidul etnicilor romi şi sinti din Europa

    Trădare

    Cei mai mulţi etnici sinti şi romi erau catolici, iar numele lor figurau în registrele lăcaşelor de cult frecventate. Bisericile catolice au înmânat registrele autorităţilor naziste, astfel încât membrii minorităţilor să poată fi uşor identificaţi. În mai 1940, familiile acestui oraş situat în sudul Germaniei au fost deportate în ghetourile Poloniei, aflate deja sub ocupaţie nazistă.

  • Copii maltrataţi

    Genocidul etnicilor romi şi sinti din Europa

    Copii maltrataţi

    În orașul german Mulfingen, aproximativ 40 de copii sinti trăiau în casa de copii a bisericii catolice Sf. Iosif. Un cercetător i-a maltratat, folosindu-i pentru teza sa de doctorat în eugenie. Ulterior, 39 de copii au fost trimiși la Auschwitz, unde 35 dintre ei au fost ucişi. Directorii casei de copii au privit întregul proces cu mâinile în sân.

  • Deportaţi la Auschwitz

    Genocidul etnicilor romi şi sinti din Europa

    Deportaţi la Auschwitz

    Imaginea o înfăţişează pe Settela Steinbach, o tânără sinti deportată din tabăra olandeză Westerbork la Auschwitz pe 19 mai 1944. Settela a fost ucisă în camera de gazare, împreună cu fraţii şi mama ei. Aproape toţi cei 21.000 de etnici romi şi sinti deportaţi la Auschwitz au avut parte de acelaşi tratament crunt.

  • Victimele lui Josef Mengele

    Genocidul etnicilor romi şi sinti din Europa

    Victimele lui Josef Mengele

    La Auschwitz, infamul Dr. Mengele a condus un experiment brutal, inclusiv pe copii. Johanna Schmidt (în imagine) şi fratele ei au suferit o moarte extrem de dureroasă în iunie 1943. În urma Holocaustului, Mengele a emigrat în Argentina şi ulterior în Paraguay şi Brazilia, unde se spune că ar fi murit înecat în 1978.

  • Gropi comune

    Genocidul etnicilor romi şi sinti din Europa

    Gropi comune

    Cei mai mulţi etnici romi şi sinti ucişi în timpul Holocaustului au murit în regiunile ocupate din estul Europei şi nu în lagărele de concentrare. Armata nazistă căuta în permanenţă evrei, romi şi sinti. Victimele erau adesea ucise pe loc, iar trupurile lor erau aruncate în gropi comune, precum cea din Libau, Letonia, surprinsă în imaginea realizată în decembrie 1941.

  • Traume fizice şi emoţionale

    Genocidul etnicilor romi şi sinti din Europa

    Traume fizice şi emoţionale

    Când soldaţii britanici au eliberat prizonierii lagărului de concentrare de la Bergen-Belsenpe la 15 aprilie 1945, au găsit peste 50.000 de supravieţuitori. Printre ei se numărau mulţi etnici romi şi sinti. O parte din victime au murit la scurt timp după eliberare, ca urmare a tratamentelor dure din lagăr. Altele au suferit traume fizice şi emoţionale ce le-au marcat întreaga viaţă.


    Autoare/Autor: Birgit Görtz / Alina Mitroescu | Redactor: Ovidiu Suciu