1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
  • Οι ευρωπαίοι Σίντι και Ρομά

    Η γενοκτονία των Σίντι και Ρομά

    Οι ευρωπαίοι Σίντι και Ρομά

    Eγκαινιάστηκε το πρωί στο Βερολίνο το μνημείο για τους Σίντι και Ρομά που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα το κέντρο πολιτισμού και ντοκιμαντέρ Γερμανών Σίντι και Ρομά της Χαϊδελβέργης παρουσιάζει μια έκθεση με θέμα την γενοκτονία 500.000 ευρωπαίων Σίντι και Ρομά. Στη φωτογραφία η καλοντυμένη αστική οικογένεια Μπάμπεργκ, αθιγγανικής καταγωγής.

  • Γερμανοί πατριώτες

    Η γενοκτονία των Σίντι και Ρομά

    Γερμανοί πατριώτες

    Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολλοί Σίντι και Ρομά υπηρέτησαν στη Βέρμαχτ, ως ένδειξη σεβασμού προς την πατρίδα. Έτσι και ο Έμιλ Κριστ (στη φωτογραφία με την ξαδέλφη του). Σύντομα απολύθηκε και στάλθηκε από το μέτωπο απευθείας στο Άουσβιτς. Ο ίδιος επέζησε, όχι όμως και η σύζυγός του καθώς και ένα από τα παιδιά του.

  • Περί «φυλετικής υγιεινής»

    Η γενοκτονία των Σίντι και Ρομά

    Περί «φυλετικής υγιεινής»

    Εβραίοι και αθίγγανοι θεωρούνταν φυλετικά κατώτεροι, σύμφωνα και με τις θεωρίες των ναζιστών «ειδικών επιστημόνων για φυλετικά θέματα». Το 1938 ο αρχηγός των SS Χάινριχ Χίμλερ έδωσε τη διαταγή στο «Επιστημονικό Τμήμα Φυλετικής Υγιεινής» του Βερολίνου να συλλάβει όλους τους Σίντι και Ρομά.

  • Εξετάσεις και πειράματα

    Η γενοκτονία των Σίντι και Ρομά

    Εξετάσεις και πειράματα

    Γερμανοί επιστήμονες που εργάζονταν για το ναζιστικό καθεστώς κατέγραφαν και εξέταζαν άτομα της μειονότητας. Η εικόνα δείχνει τη διαδικασία δημιουργίας ενός ανδρικού μοντέλου κεφαλής από γύψο. Εκείνη την περίοδο καταγράφηκαν περίπου 24.000 πορίσματα σχετικά με τη «φυλή των αθίγγανων», με δήθεν «γενεαλογικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον».

  • Με τις ευλογίες της εκκλησίας

    Η γενοκτονία των Σίντι και Ρομά

    Με τις ευλογίες της εκκλησίας

    Οι περισσότεροι Σίντι και Ρομά ήταν καθολικοί και συμπεριλαμβάνονταν στις λίστες των εκκλησιών. Αυτές τις λίστες παραχώρησε η καθολική εκκλησία στους Ναζί για τον εντοπισμό των «τσιγγάνων».

  • Τα παιδιά του Μούλφιγκεν

    Η γενοκτονία των Σίντι και Ρομά

    Τα παιδιά του Μούλφιγκεν

    Στο καθολικό ορφανοτροφείο «St. Josefspflege» του Μούλφιγκεν ζούσαν περίπου 40 παιδιά Σίντι. Μια «επιστήμονας» τα κακοποιούσε στο πλαίσιο της έρευνάς της. 39 παιδιά στάλθηκαν στο Άουσβιτς, από τα οποία τα 35 δολοφονήθηκαν.

  • Οι Ρομά και Σίντι στο Άουσβιτς

    Η γενοκτονία των Σίντι και Ρομά

    Οι Ρομά και Σίντι στο Άουσβιτς

    Στην εικόνα διακρίνεται η Σίντι Σέτελα Στάινμπαχ κατά τη μεταφορά της από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Βέστερμπροκ της Ολλανδίας στο Άουσβιτς. Το κορίτσι δολοφονήθηκε μαζί με τη μητέρα και τα αδέρφια της στο θάλαμο αερίων, όπως σχεδόν όλοι οι 21.000 Ρομά και Σίντι, που μεταφέρθηκαν εκεί.

  • Τα θύματα του Μέγκελε

    Η γενοκτονία των Σίντι και Ρομά

    Τα θύματα του Μέγκελε

    Ο Γ. Μέγκελε, γιατρός των SS, πραγματοποίησε εις βάρος των Σίντι και Ρομά στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου κτηνώδη πειράματα – σε ενήλικες και παιδιά. Η Γιοχάνα Σμιντ και ο αδερφός της βίωσαν βασανίστηκαν μέχρι θανάτου τον Ιούνιο του 1943. Μετά τον πόλεμο, ο Μέγκελε κατέφυγε στη Ν. Αμερική, όπου πιθανότατα το 1978 να πνίγηκε σε ατύχημα στη θάλασσα.

  • Ομαδικοί τάφοι

    Η γενοκτονία των Σίντι και Ρομά

    Ομαδικοί τάφοι

    Οι περισσότεροι από τα 500.000 θύματα Σίντι και Ρομά, δεν πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά στα κατεχόμενα εδάφη της ανατολικής Ευρώπης. Τα SS έψαχναν στην περιοχή για Εβραίους, Σίντι και Ρομά. Συχνά τους δολοφονούσαν επί τόπου και τους έθαβαν σε μαζικούς τάφους, όπως εδώ στο Λίμπαου της Λετονίας τον Δεκέμβριο του 1941.

  • Μετά τον πόλεμο

    Η γενοκτονία των Σίντι και Ρομά

    Μετά τον πόλεμο

    Όταν στις 15 Απριλίου 1945 οι Βρετανοί απελευθέρωσαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν βρήκαν πάνω από 50.000 αποστεωμένους ή βαριά αρρώστους επιζήσαντες, μεταξύ των οποίων Σίντι και Ρομά. Πολλοί από αυτούς χιλιάδες δεν κατάφεραν να ζήσουν, ενώ αυτοί που έζησαν υπέφεραν όλη τους τη ζωή σωματικά και ψυχικά.


    Κείμενο: Birgit Görtz | Σύνταξη: Αλεξάνδρα Κοσμά