Ioan Scurtu,Theodora Stănescu-Stanciu, Georgiana Margareta Scurtu

ISTORIA ROMÂNILOR ÎNTRE ANII 1918–1940

 

<<





3.2. Din activitatea și preocupările liderilor politici

 

Marți, 16 aprilie 1940. Ca să scape de discuții cu prietenii în jurul cazului Mihalache, Lupu a plecat la Valea Călugărească, la fratele său, împreună cu Costache. Se va reîntoarce la noapte. Pe la 9 dimineața trece să mă vadă Ghiță Pop, cu care am o lungă discuție privitoare la Mihalache și la alți câțiva prieteni din partid. Cu Gh. P. sunt prea bun prieten, iar el joacă un rol prea important printre prietenii ardeleni ai lui Maniu, pentru a avea secrete față de el. L-am pus deci în curent cu tot ce știu eu în chestiunea Mihalache, precum și /cu/ discuția de ieri dintre el și Lupu. A rămas profund impresionat. El e convins, ca și mine, că Mihalache e hotărât să capituleze, întrucât nu poate rezista presiunii prietenilor săi, deciși să-și apere pozițiile în aparatul de stat. El învinovățește, în special pe Răducanu, ”un mare rechin, înglodat într-o sumedenie de consilii de administrație” și pe Madgearu, “care are și el mari interese de salvat, printre care și pe finul său Auschnit, de la care a încasat mulți bani în anii din urmă”. Ghiță Pop pretinde că știe precis toate aceste lucruri și că pe lâng㠓banii serioși plasați în străinătate, tot cu bani de la Auschnit, și-a cumpărat, recent, via din Dâmbovița, unde face în prezent mari lucrări de amenajare”. “Dacă Mihalache ajunge la o înțelegere cu Carol, continuă Gh. P., atunci Madgearu speră să-l scoată din închisoare pe Auschnit”.

“Din nenorocire, spune Gh. P., pe lângă șeful nostru mai sunt încă două persoane tot atât de oportuniste și lipsite de scrupule, ca și Madgearu, e vorba de Mihai Popovici și de Ionel Pop; îmi pare foarte rău că trebuie să-ți spun acest lucru, însă îmi ești prea bun prieten și vom avea multe de făcut împreună, în viitor, pentru a nu te pune în curent cu aceste puncte slabe din partidul nostru”. După el, cel mai primejdios este Mihai Popovici, “incorect până peste cap”, care “îl terorizează deseori pe Maniu, bineînțeles, fără să-l poată influența, întrucât Șeful îl cunoaște foarte bine”. “Ionel Pop este un oportunist, gata pentru orice tranzacție pentru a-și menține posturile gras plătite (Ghiță Pop inșiră următoarele posturi: membru în Consiliul de Administrație al Băncii Românești, în întreprinderile Arădene ale baronului Neuman, în Consiliul Societății de Zahăr de la Bod (Brașov), plus câteva bănci din Cluj, Sibiu și Timișoara!) sub pretext că din banii care-i încasează ajută partidul și chiar și pe Maniu. Ghiță Pop este indignat pur și simplu de această insinuare pe care Ionel Pop o lăsa să se răspândească printre prietenii noștri ardeleni, care nu îndrăznesc s-o aducă la cunoștința Șefului”. “Din fericire, continuă el, Maniu nu se ia după capul nimănui, iar Mihalache își face mari iluzii, când își închipuie că ducându-se cu Mihai Popovici și cu Ionel Pop va reuși să-l convingă pe Maniu”. Aflu cu această ocazie că ieri la prânz a plecat la Cluj și Ionel Pop. Ghiță Pop face o legătură între plecarea lui Mihalache și a lui Ionel Pop în același timp. “Eu, în locul Șefului, continua Gh. P., n-aș tolera aceste situații și aș cere nepoților și rudelor să se mulțumească cu situații modeste onorabile”. Prietenul meu n-are păreri bune nici de nepoții ceilalți, Boilă îndeosebi, Zachi. Pentru prima dată, un prieten ardelean m-a introdus în atmosfera din jurul lui Maniu, ceea ce m-a impresionat mult și m-a făcut să-l stimez și mai mult, de azi înainte pe Ghiță Pop.

Nu mai ies din casă toată ziua. Scriu la Jurnal și citesc presa. Anglia a minat Marea Baltică, blocând astfel flota germană. Trupe engleze și franceze debarcă mereu pe coasta Norvegiei, în timp ce aviația lor bombardează fără încetare navele și trupele germane. Să fie oare adevărată expresia lui Carol c㠓Hitler și-a găsit mormântul în Norvegia”? După cele întâmplate la Narvik și la Bergen s-ar părea că are dreptate!

Pe plan intern vizitele cu tam-tam pe care Giurescu cu soția și cu o ceată întreagă de irozi, costumați în uniformele multicolore ale F.R.N.-ului și cu tot felul de tinichele pe piept, colindă orașele italiene ovaționând pe Mussolini și preaslăvind pe “cel mai mare rege al Europei”. [...]

Miercuri, 17 aprilie 1940. Onoare regelui Norvegiei, Haakon, pentru frumusețea proclamației sale către popor. Presa din lumea întreagă se ocupă de marea înfrângere germană de la Narvik. Hotărât lucru, germanii s-au încurcat rău în țările scandinave. Presa americană anunță deja încheierea unui acord între guvernul american și ambasadorul Danemarcei, pe baza căruia Statele Unite au dreptul să ocupe baze militare în Groenlanda. Opinia publică din lumea întreaga continuă să blameze Germania nazistă.

La ora 11 mă duc la Lupu. Peste câteva minute sosește și Mihalache, foarte obosit și abătut. Ne închidem toți trei în birou, iar Lupu spune lui Nedelcu, omul său de serviciu, să nu primească pe nimeni. Mihalache ne povestește pe scurt discuția lui cu Maniu, spunând că el “face toate rezervele în ce privește acceptarea postului de consilier regal, dar că el nu se opune ca el să încerce o înțelegere cu Carol”. “Eu mă opun categoric, i-a spus Lupu și sunt convins că faci o imensă greșeală pe care o vei regreta amar, foarte curând”. “Mi-am dat cuvântul și mi-l țin, a răspuns Mihalache, în caz că voi fi înșelat, eu știu ce am de făcut”. Despărțirea a fost emoționantă pentru că Lupu l-a sărutat izbucnind în hohote de plâns fără  să mai poată scoate o singură vorbă. Mihalache era și el emoționat, dar a fost mai tare și n-a scos o lacrimă. Când am ieșit din birou, sufrageria lui Lupu era plină de prieteni: Mihai Răutu, Hoisescu, St. Mihăilescu, Serdici, Leon, Negrei, Teodorescu-Braniște, d-na Ella Negruzzi etc. Mihalache a dat mâna cu toți și a ieșit, însoțit de mine și de Răutu, care ne invitase la dejun.

La masă am fost numai noi trei și d-na Răutu. Mihalache s-a întreținut aproape tot timpul numai cu mine. La început mi-a reproșat că eu l-am influențat pe Lupu să fie atât de categoric în contra acțiunii întreprinsă de el. M-am apărat cu tărie, arătându-i că n-am avut nici un rol, întrucât Lupu e convins, ca de un adevăr matematic, că el face o imensă greșeală încrezându-se în cuvântul unui mare mincinos.

 

Ioan Hudiță, Jurnal politic. 1940, Studiu introductiv și note de acad. Dan Berindei, Iași, Institutul European, 1998, pp. 121-122

 

 

<< 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 3.6


© University of Bucharest 2002. All rights reserved.
No part of this text may be reproduced in any form without written permission of the University of Bucharest, except for short quotations with the indication of the website address and the web page.
Comments to:Ioan Scurtu
Last update: December 2002
Text editor&Web design:Raluca OVAC