Hyppää sisältöön | Hyppää navigaatioon

Navigointi

Vapaa GNU-käyttöjärjestelmä

Mikä on GNU projekti?

GNU projekti käynnistettiin vuonna 1984 tavoitteenaan luoda täydellinen, Unix tyylinen käyttöjärjestelmä, joka olisi vapaa ohjelmisto. GNU-käyttöjärjestelmästä tehtyjä muunnoksia, jotka käyttävät Linux-nimistä käyttöjärjestelmäydintä, käytetään tänäpäivänä laajasti, vaikkakin näitä yleisesti kutsutaan “Linux”-järjestelmiksi, oikeampi muoto olisi GNU/Linux-järjestelmä.

GNU on rekursiivinen lyhenne sanoista “GNU's Not Unix” (GNU ei ole Unix)

Mitä on vapaa ohjelmisto?

Vapaa ohjelmisto tarkoittaa ohjelmistoa, jonka käyttäjällä on vapaudet suorittaa, levittää, muokata ja parantaa ohjelmaa sekä opiskella sen toimintaa. Tarkemmin se viittaa neljään vapauteen, jotka ohjelman käyttäjä omistaa:

  • Vapaus 0: Käyttää ohjelmaa mihin tahansa tarkoitukseen.
  • Vapaus 1: Vapaus opiskella ohjelman toimintaa, ja soveltaa sitä. Vapaa pääsy lähdekoodiin on edellytyksenä tälle.
  • Vapaus 2: Vapaus levittää kopioita naapureillesi.
  • Vapaus 3: Vapaus parantaa ohjelmaa, ja antaa muutokset levitykseen, joten koko yhteisö hyötyy. Vapaa pääsy lähdekoodiin on edellytyksenä tälle.

Mikä on Free Software Foundation?

Free Software Foundation (“Vapaiden ohjelmistojen säätiö”, FSF) on periaatteellinen järjestö, joka tukee GNU-projektia. FSF saa vain vähän rahoitusta yrityksiltä, tai muilta säätiöiltä, ja tukeutuu ykstyisten, kuten sinun, apuun.

Voit auttaa FSF:ää mm. seuraavilla tavoilla liity jäseneksi, osta käyttöoheita ja asusteita tai Lahjoita rahaa. Jos käytät vapaita ohjelmistoja liiketoimissasi, voit myös harkita seuraavia tapoja: voit olla yrityssuojelija tai GNU ohjelmistojen erityisjakelija.

GNU projekti tukee FSF:än missiota tarjota, suojella ja promotoida vapautta käyttää, opiskella, kopioida, muuttaa ja uudelleenlevittää tietokoneohjelmistoja, ja puolustaa Vapaiden Ohjelmistojen käyttäjien oikeuksia. Tuemme sanan, lehdistön sekä yhteistyön vapautta Internetissä, oikeutta käyttää salausohjelmistoja henkilökohtaiseen viestintään, ja myös oikeutta kirjoittaa ohjelmia yksityisten monopolien haittaamatta. Halutessasi voit lukea lisää näistä ongelmista kirjasta Free Software, Free Society ja riippumattomasta Free Software Magazine-lehdestä.

Lisätietoja


GNUutisia

The FSF has released the GNU General Public License, version 3 and the Lesser GNU General Public License, version 3!

Massachusetts residents can show their support for free software in government by voting on Governor Patrick's website.

Lisää GNUutisia ja muita GNU-projektiin liittyviä uutisia voit katsoa uutiset-sivulta.

GPLv3


Tämä sivu muilla kielillä