index_kuva3.jpg (26766 bytes)

Etusivu Päivitykset Siittola Hevoset Kohokohdat Muuta Vieraskirja

dsglöjfdlgökf

dsf.kjgfkjfkjgkjh
   |  Kasvatit  |  Myytävät  |  Yksityistalli  |  Päivä- ja laidunjärjestys   |  Hoito & Varusteet  |


Haltian Kartano ja historia

   Haltian kartanon vaiheista on monia eri kertomuksia ja tarinoita. Kartano on erittäin vanha, ja se on kunnostettu ja remontoitu
viime vuonna, jotta saisimme kunnollisen siittolan hevosille ja poneille. Kartanolla on miltei aina pidetty eläimiä: hevosia, lampaita tai lehmiä.
Kartano tarjoaa siis upeat mahdollisuudet hevosillekin. Ympäristö on silmiä hivelevää, osa laitumista on rakennettu Haltiajärven läheisyyteen
ympärillä on kaksi suurta niittyä, joiden takana häämöttää metsä. Niityt on muutettu laitumiksi, joilla hevoset kesäisin ja muulloin, milloin mahdollista, käyskentelevät. Metsiin on rakennettu maastorata, joka on 5 kilometrin pituinen, ratsastaja voi valita helpomman tai vähän vaikeamman osuuden.
Itse kartanoa remontoidaan parhaillaan, mutta sekin tulee jo keräämään siittolalle vierailijoita ympäri Suomea.


POHJAPIIRRUSTUKSET

TALLIALUE:
pohja3.jpg (47709 bytes)

ISOTALLI:
pohja.jpg (37206 bytes)

1. hann-t. R.M Jasmin 10. hann-o. Hamlet 19. conn-o. H.T Castle Rock
2. FWB-t. Nectar´s Nikita 11. FWB-o. Sprietland´s Faithful 20. hann-o. Greymask´s L´Andja
3. sh-o. R.I Hirmuinen 12. xx-o. Greymask´s Móricz 21. -tyhjä-
4. sh-t. R.I Mehiläinen 13. sh-o. Kuujärven Vertaansa Vailla 22. -tyhjä-
5. sh-t. Haltian Helmiäinen 14. nf-o. MH Passion Fruit 23. -tyhjä-
6. -tyhjä- 15. sh-t. Ka Atomin Tanja 24. -tyhjä-
7. sh-o. Haltian Uniikki 16. friis-o. H.T Lord Presto dflkjdf
8. sh-o. Usvalaakson Halluusio 17. sh-t. Virvatulen Päivänsäde dflkjdf
9. sh-o. Tähtitomun Haavekuva 18. -tyhjä- dflkjdf




KARTANO ENNEN

   Kartano tunnettiin ennen nimellä Siittola Tähtitomu, joka oli jo toiminnan aloittaessaan tuhoon tuomittu juttu. Perustin kyseisen siittolan Sprietland Studin vierelle, eikä se koskaan toiminut samalla teholla kuin Sprietland ja jäi selvästi varjoon. Laadukkaat Suomenhevosemme toivat tallille mainetta, panostimme erityisesti hyvien kouluratsujen kouluttamiseen ja maailmalle saattamiseen. Tallilta löytyi yhteen aikaan monia upeita jalostusoreja, joista mainittakoon: VIR MVA Ch. Latraviata (KTK II 77 p.), Ch. Ruskomäen Loisto Aika, VIR MVA Ch. Taikatuulen Tuimakas (KTK III 69 p.), Sepitys, Usvalaakson Halluusio ja VIR MVA Ch. E.N Tornado (KTK II 76 p.). Tammoista löytyi myös monia ylpeyden aiheita: Siltasaaren Kiito-Tähti (KTK III 69 p.), VIR MVA Ch. Tähtitomun Intoliina (KTK III 59 p.) ja Taikatuulen Seireeni.
   Jotenkin kiinnostukseni Tähtitomua kohtaan lopahti ja ajattelin pistää tallin hetkeksi katkolle, hevosilla kilpailtiin ahkerasti tänä aikana ja sitten lopulta
keksin idean Haltiasta ja Tähtitomu muutti tähän upeaan kartanoon ja vaihtoi nimeä.


TALLIYMPÄRISTÖ

   Tallialueella, joka sijaitsee kartanon välittömässä läheisyydessä, on kaksi tallia. Isommassa ovat kaikki kartanon omat hevoset (siitos- ja kisahevoset). Pienemmässä on tilaa 12 yksityishevoselle! Isossa tallissa on 24 karsina lisäksi kaksi karsinaa varsoville tammoille, ne ovat kooltaan 5 x 5 metriä. Isossa tallissa säilytetään kaikkien hevosten ruuat ja varusteet. Pienessä tallissa on tallien siivousvälineet ja wc, keittiö sekä suihkut ja tallintyöntekijöiden lepohuone. Pienestä tallista löytyy myös toimisto. Tavallisen karsinan koko on 4x4. Tallista on remontoinnin yhteydestä tehty kätevämpi ja valoisampi. Kattoikkunat antavat tallille valoisuutta. Talliin on tehty myös muita käteviä muutoksia.
   Ns. yksäritalli on pienempi. Siellä on tilaa vain 12 hevoselle. Muuten talli on uudempi ja ehkä hiukan käytännöllisempi kuin "isotalli".
Oreilla on saman kokoiset karsinat, kuin tammoilla (4,5 x 4,5 metriä) ja tavallisten karsinoiden lisäksi tallista löytyy myös pieni satulahuone ja pesukarsina ja hevosia voi myös sitoa käytävälle hoitotoimenpiteiden ajaksi. Koska talli on siittola, emme ota hevosillemme ollenkaan hoitajia, sillä haluamme vastata hevosten hoidosta itse. Tunteja saatetaan pitää silloin tällöin, mutta niitäkin vain sopimuksesta. Valmennuksia olisi tarkoitus pitää ennen kisoja.
  
Yk takana on neljä tarhaa, joissa pidetään yleensä oreja tai kesäisin myös tammoja ja niiden alle vuotiaita varsoja. Isontallin
edessä on viisi hiukan isompaa tarhaa, joissa hevosia pidetään sattuman varaisesti. Alueella on kahden ison laitumen lisäksi myös kaksi hiukan pienempää laidunta. Ne sijaitsevat kentän vieressä, sekä kaksi keskikokoista ruohopohjaista laidunta parkkipaikalla.
   Kentän löytää n. 10 metrin päästä isosta tallista. Kooltaan se on 50 x 80 metriä ja sen voi tarpeen tulleen jakaa kahtia. Estevarasto
sijaitsee kentän vieressä, niin ettei esteitä tarvitse lähteä raahaamaan kaukaa.
   Maneesille on hiukan pidempi matka. Kun lähtee kävelemään polkua pitkin Haltiajärven rantaa kohti, joka toimii myös uittorantana, löytää maneesin n. 100 metrin päästä tallilta. Maneesi on vasta rakennettu ja se on kooltaan 40 x 90 metriä. Maneesissa on myös estevarasto sekä katsomo ja wc. Maneesissa pidämme kaikki kilpailumme. Välioven voi sulkea tarpeen vaatiessa.


IKÄÄNTYMINEN

   Hevoset ja ponit eivät ikäänny VHKR:n mukaisesti vaan niillä on aivan oma ikääntymisensä. Ne ikääntyvät yhden vuoden neljässä kuukaudessa (eli 1 v./ 4 kk). Tammat ovat kantavina kuukauden ja varsa vieroitetaan kahden viikon ikäisenä. Varsoilla on myös oma kasvamis vauhtinsa. Ne ikääntyvät erilailla kolmivuotiaiksi saakka. Niillä 1 v. / 1 kk, eli VHKR:n mukaisesti ja kun ne saavuttavat kolmen vuoden iän, ne alkavat ikääntyä muiden hevosten tapaan. Tämä sen takia, että eihän kukaan jaksa odottaa vuotta, ennen kuin varsalla voi alkaa ratsastaa.


SIITOSTOIMINTA

Hevosia ja poneja syntyy hyvin harvoin ja valitsemme tulevien varsojen vanhemmat huolella ja ajan kanssa. Suurin osa kasvateista tulee myyntiin, mutta joskus saatamme pitää kasvatin itsellämme. Hevoskannan yritämme pitää mahdollisimman pienenä. Haltian kartano kasvattaa hevosia ja poneja kasvattajaliitteillä Haltian ja H.T. Suomenhevosilla käytämme Haltian-liitettä ja ponit sekä muut hevoset saavat liitteeksi H.T. Oriimme ovat siitoskäytössä koko ajan, lukuunottamatta kesätaukoa 14.6.-15.7.2003, jolloin niillä keskitytään kilpailemiseen. Oreja voi myös pyynnöstä astuttaa ulkopuolisilla tammoilla, tällöin perimme sekä astutus että varsamaksun tamman omistajalta.



TILAUSVARSA

Tilausvarsa tarkoittaa sitä, että voit "tilata" varsan, jonka kummatkin vanhemmat ovat siis omistuksessani. Eli esimerkiksi yhdistelmstä  Hamlet   x R.M Jasmin. Jokaisen syntyvän tilausvarsan eteen tulee kasvattajanimemme, mutta voit itse päättää sukupuolen. Nimet varsoille valisen minä, eli varsan nimeen, ei voi tilaaja vaikuttaa.
Sitten kun varsa on syntynyt, ilmoitan siitä tilaajalle, ja hän voi kahden viikon päästä syntymästä käydä hakemassa varsan itselleen. Siitä päivästä kun tilaaja on varsan hakenut on hänellä kaksi viikkoa aikaa ilmoittaa varsan uusi osoite. Jos näin ei tapahdu, niin joudun valitettavasti hakemaan varsan takaisin itselleni.

Miten toimin, kun haluan tilausvarsan?

Ensin valitset tallista sopivat vanhemmat, tarkista kuitenkin sukutaulut, ettei synny sisäsiittoisia varsoja. Sen jälkeen lähetät sähköpostia os. sprietland@sunpoint.net ja kerrot sähköpostissa seuraavat asiat, seuraavassa järjestyksessä:

Astutus pvm, isä x emä, varsan sukupuoli, oma nimesi ja e-mail, talli ja URL sekä varsan käyttötarkoitus




KUVIA KARTANOSTA

kartano_1.jpg (64168 bytes) kartano_11.jpg (24017 bytes) kartano_2.jpg (25357 bytes) 
kartano_7.jpg (31980 bytes) kartano_8.jpg (24250 bytes) kartano_9.jpg (26742 bytes)

 



HALTIAN KARTANO  |

© Sanna L.
Pictures: Sanna L - Sydänkuja, Gaylee Stables, Jyrki S.

setstats 1

setstats 1

1