Keski-Maan olentoja

"Musta Ratsastaja sysäsi syrjään huppunsa, ja katso! sillä oli kuninkaan kruunu; mutta näkyvä pää ei sitä kannatellut. Punaiset tulet loistivat kruunun ja valtavien tummien hartioiden välissä joita kaapu verhosi. Näkymättömästä suusta kuului kolkko nauru."
Taru Sormusten Herrasta s. 722


Balrogit

Balrogit kuuluvat niihin maiarista, jotka pettivät valarin ja menivät Morgothin palvelukseen. Kauheimmat näistä olivat balrogit "voimanhenget". Aikanaan ne olivat olleet kirkkaita tulenhenkiä, jotka olivat loistaneet kuin aurinko, mutta vihalla Morgoth käänsi ne pahuuteen. Vain lohikäärmeet olivat vaarallisempia Morgothin palvelijoista kuin balrogit.
Ulkomuodoltaan ne olivat valtavan kokoisia, ne syöksivät tulta sieraimista ja niillä oli tuliharja. Aseenaan ne käyttivät monihaaraista tuliruoskaa. Niin mahtava oli tämä ase, että sen sivallukset ajoivat valtavan hämähäkin Ungoliantin pois Morgothin kimpusta ja eniten niiden viholliset pelkäsivät tätä asetta.

Balrogien johtaja oli nimeltään Gothmog ja verisiä ovat ne tarinat, jotka siitä kertovat. Kolme Noldorin korkeaa kuningasta se surmasi ja näiden joukossa oli Fëanor, kaikista haltioista mahtavin. Loppunsa Gothmog kohtasi haltiaruhtinas Ecthelionin kädestä, mutta myös Ecthelion sai surmansa.

Aina kun Morgoth kävi hyökkäykseen, olivat balrogit etummaisina, mutta Vihan Sodassa ne pyyhkäistiin Morgothin mukana maan päältä. Kuitenkin muutama pääsi pakoon ja ne kaivautuivat vuorten alle tuhansiksi vuosiksi. Kolmannella Ajalla yksi niistä kuitenkin heräsi. Moriassa kääpiöt kaivautuivat liian syvälle maahan ja herättivät pitkään nukkuneen pahan. Ja herännyt balrog ajoi kääpiöt pois Moriasta ikuisiksi ajoiksi. Balrog jäi Moriaan ja keräsi ympärilleen örkkejä ja peikkoja, eikä kukaan uskaltanut uhmata sitä. Ei ennen Sormuksen Saattuetta, sillä heidän oli kuljettava Morian läpi. Balrog hyökkäsi Saattueen kimppuun ja taistelussa Gandalfia vastaan syöksyivät molemmat syvyyksiin. Mutta niin mahtavia olivat kumpikin, että taistelu jatkui ja Gandalf ajoi balrogia takaa Zirak-zigil vuoren huipulle. Sieltä Gandalf heitti sen alas ja niin kohtasi Keski-Maan viimeinen balrog loppunsa.

Lisää balrogeista:
Tolkien FAQ; Balrogs
Kuva balrogista Morian sillalla
Kuva balrogista vuoren rinteellä

Sivun alkuun

Entit

Entit "puiden paimenet" olivat Kolmannella Ajalla haltioiden jälkeen vanhin elossa oleva kansa. Kahdeksan Tähtien ja Auringon Aikaa olivat entit nähneet. Entit olivat 14 kyynärää (8,4m) pitkiä, puumaisia olentoja. Heidän ruumiinsa oli kuin puun runko ja kaarnan peitossa, käsivarret olivat oksamaiset ja niissä oli seitsemän sormea. Heidän lähes kaulaton päänsä oli rungon paksuinen ja siinä oli kaksi ruskeaa, vihreätä valoa loistavaa silmää. Enteillä oli myös parta, joka muistutti sammaleista risukimppua. Vaikka entit olivat puuta, liikkuivat ne sukkelasti juurimaisilla jaloillaan pitkin metsiä.

Yavanna teki entit puiden paimeniksi, vartijoiksi joiden tehtävänä oli suojella luontoa. Entit olivat hyvin rauhallisia, mutta kun he suuttuivat oli heidän vihansa kauhea, sillä he pystyivät valtavilla voimillaan murskaamaan kiven ja teräksen. Kauan sitten olivat entit olleet paljon tekemisissä haltioiden kanssa ja heitä entit kiittivät puhetaidostaan. Puhuminen miellytti enttejä ja he loivat oman kielen. Tätä kieltä ei kukaan muu kuin entti ole koskaan oppinut. Kieli oli hidas ja purkautui ilmoille kuin aallot rannikolla. Niin pitkä, hidas, soinnikas ja toistava oli kieli, ettei sitä ole koskaan edes yritetty kirjoittaa.

Entit elivät Keski-Maan metsissä rauhallista elämäänsä paljonkaan välittämättä ympäristöstä. Valtakunnat nousivat ja sortuivat, mutta entit pysyivät. Kolmannella Ajalla enttien valtias oli Puuparta ja entit asuivat Fangornin metsässä, Rohanin pohjoispuolella. Mutta jos joku tuli heidän metsäänsä kaatamaan puita, niin silloin he suuttuivat. Ja näin kävi Kolmannella Ajalla: Sarumanin örkit tulivat ja kaatoivat sekä polttivat metsää. Entit kokoontuivat entkäräjille, joilla entit päättävät asioistaan ja harvinaisen nopeasti, vain kaksi päivää, kesti päätöksen teko. Niin liittyivät entit Sormuksen Sotaan ja entit marssivat Rautapihaan ja oli kuin koko metsä olisi ollut liikkeellä. Hirveä oli enttien viha ja koko Rautapiha hävitettiin, lukuun ottamatta Orthancin tornia jota suojasi lumous. Ja Ämyrinlinnalle marssi huornien armeija ja niiden muodostamaan "metsään" katosi kokonainen örkki armeija. Huornit olivat enttien ja puiden välimuoto. Koska ne olivat hyvin vahvoja ja pitkävihaisia, olisivat ne olleet vaaraksi ympäristölle ilman enttien ohjausta. Sillä ne halusivat tuhota kaikki, jotka vahingoittivat Keski-Maan metsiä.

Sormuksen Sodan jälkeen sanottiin enttejä yhä elävän joissain metsissä, mutta heidän lukunsa hupeni, sillä entit muuttuivat puumaisiksi ja vähitellen kokonaan puiksi. Eikä enää ollut entvaimoja. Kauan sitten olivat entvaimot lähteneet aarniometsistä avoimille ruskeille maille. Siellä he olivat kasvattaneet hedelmäpuita puutarhoissaan. Mutta ennen Auringon Toisen Ajan päättymistä tuhoutuivat nämä puutarhat. Eikä kukaan tiedä mikä oli entvaimojen kohtalo. Ja koska enttisiä ei enää syntynyt, uskotaan Neljännen Ajan olleen viimeinen tälle vanhalle kansalle.

Lisää enteistä:
Tolkien FAQ; Was there any definitive explanation given on what happened to the Entwives?
Kuva Puuparrasta
Toinen kuva Puuparrasta
Kolmas kuva Puuparrasta

Sivun alkuun

Hevoset

Ardan tarinat eivät tiedä kertoa miten hevoset tehtiin, mutta se tiedetään että Nahar, Oromën valkea ratsu oli Maailman ensimmäinen hevonen. Muodoltaan kaikki hevoset muistuttavat Naharia, mutta se on lajinsa komein ja voimakkain. (preesens muoto, koska Nahar on isäntänsä tapaan jumalallinen ja siis kuolematon)
Melkein kaikki kansat haltioiden ja ihmisten joukossa kasvattivat hevosia omiin tarkoituksiinsa. Keski-Maan hevosista kuuluisimmat olivat mearas. Nämä olivat Rohanin villihevoset, "valkeita tai hopeanharmaita, tuulennopeita, pitkäikäisiä ja väsymättömiä hevosia" (Tolkienin Maailma s.160). Kolmannen Ajan 26. vuosisadalla mearasin kesytti Rohanin ruhtinas Eorl. Nämä uljaat hevoset eivät antaneet muiden, kuin Eorlin huoneen kuninkaiden ja prinssien ratsastaa selässään.
Sormuksen Sodassa mearas tekivät suuria palveluksia isännilleen. Lumiharjalla Rohanin kuningas Théoden ratsasti Ämyrinlinnan ja Pelennorin kentän taisteluissa, joissa molemmat niittivät suurta mainetta. Lopulta kuitenkin Noitakuningas surmasi molemmat. Mutta Lumiharjaakin suuremmat olivat Hallavaharjan teot. Hallavaharjalla liikkui Valkoinen Ratsastaja, velho Gandalf. Hallavaharja kiidätti Gandalfin tuulta nopeammin sinne missä häntä tarvittiin.

Lisää hevosista:
Kuva Rohirrimin ratsastajista ja heidän uljaista hevosistaan

Sivun alkuun

Hämähäkit

Hämähäkit ja etenkin Suuret Hämähäkit, olivat iljettävimpiä otuksia, mitä Ardassa on koskaan asunut. Ne olivat valtavan kokoisia ja täynnä pahuutta. Suurin koskaan eläneistä hämähäkeistä oli Ungoliant, henki, jonka alkuperästä ei ole varmaa tietoa, sen arvellaan olleen joko maia henki tai jonkinlainen tyhjyyden demoni. Maailmaan tullessaan Ungoliant otti hämähäkin muodon. Se söi valoa ja oksensi pimeyttä. Pitkään se kutoi pimeyden verkkojaan yksin autiomaassa. Niin tiheä oli sen kutoma verkko, jota kutsuttiin Ungoliantin Epävaloksi, etteivät edes Manwën silmät voineet sitä läpäistä.

Kauhein sen teoista oli hyökkäys Valinoriin. Pimeyden verkon suojassa Ungoliant yhdessä Morgothin kanssa tuhosi Valarin Puut. Syötyään Puiden Valon se paisui entisestään ja viimein se kävi itsensä Morgothin, Pimeyden Ruhtinaan kimppuun. Mutta balrogit tulivat ja ajoivat tulipiiskoillaan Ungoliantin pois. Se meni Tylyn Kuoleman Laaksoon, Beleriandiin ja synnytti lisää hämähäkkejä. Lopulta Laaksossa asui kokonainen hämähäkkiyhdyskunta. Aikanaan se kuitenkin lähti sieltäkin ja kerrotaan, että se valtavassa ahneudessaan ja nälässään söi lopulta itsensä.

Beleriandin tuhouduttua jäi henkiin vain pieni määrä hämähäkkejä. Lukitari, Ungoliantin jälkeen suurin hämähäkeistä ja joukko muita meni Mordoria reunustaville vuorille. Sieltä osa siirtyi Kolmannella Ajalla Suureen Vihermetsään. Mukanaan ne toivat pahuuden varjon ja Vihermetsää alettiin kutsua Synkmetsäksi.
Lukitari asui Varjovuorilla Cirith Ungolissa, "Hämähäkin solassa". Sinne se kutoi pimeyden verkkojaan. Moni ihmis- ja haltiasoturi yritti sitä uhmata, mutta se söi ne kaikki. Lopulta Lukitari kohtasi loppunsa vastustajistaan vähäisimmän, hobitti Sam Gamgin kädestä. Ensin Samin onnistui iskeä Lukitarin ainoaan heikkoon kohtaan silmiin ja sokaista niistä yksi. Ja omalla ruhollaan se yritti murskata Samin, mutta iskeytyikin haltiamiekkaa vasten. Kun Kolmas Aika oli loppunut, olivat kaikki Suuret Hämähäkit kuolleet, sillä Lukitari oli saanut kuolettavan haavan, Synkmetsän ja Varjovuorten hämähäkit tuhoutuivat yhdessä Mordorin ja Dol Guldurin kanssa.

Lisää hämähäkeistä:
Kuva Lukitarista
Toinen kuva Lukitarista
Kolmas kuva Lukitarista

Sivun alkuun

Istari - Velhot

Istari ovat ne jotka paremmin tunnetaan velhoina. Kun tuhat vuotta oli kulunut Auringon Kolmatta Aikaa ja ensimmäiset varjot olivat sitten Viimeisen Liiton taas ilmaantuneet, saapui Harmaisiin Satamiin haltialaiva. Laivalla saapui viisi vanhaa miestä, yllään jokaisella oli erivärinen kaapu, suippohattu ja pitkät mustat saappaat. Jokaisella oli lisäksi pitkä valkoinen parta ja sauva. He olivat istari, mutta velhoiksi heitä yleensä sanottiin.
Alun perin he kuuluivat maiarin henkiin, jotka Kuolemattomien Maiden valtiaat lähettivät Keski-Maan avuksi taistelussa pahaa vastaan. Mutta vähentyneessä Keski-Maassa ei heidän ollut lupa käyttää maiarin mahtia. Heidän mahtinsa, joka sekin oli suuri, rajoittui vain niihin voimiin mitä kuolevaisessa maailmassa esiintyi.

Vaikka velhoja kerrotaankin tulleen Keski-Maahan viisi, niin tarinoissa joita on säilynyt, tunnetaan heistä vain kolme. Kahden muun kerrotaan vaeltaneen kauas itään, eivätkä he puuttuneet Läntisten Maiden tarinaan. Mutta heidän nimensä ovat kuitenkin tiedossa: Allatar ja Pallando.
Ensimmäisenä mainitaan se, jonka tekoja eniten Neljännellä Ajalla ylistettiin: Gandalf Harmaa, mutta monilla muillakin nimillä hänet tunnettiin. Kuten hän itse sanoi: "Monet ovat nimeni maailmalla. Mithrandir haltioiden keskuudessa, kääpiöille olen Tharkún; Olórin oli nuoruudessani lännessä joka on unohdettu, etelässä Incánus, pohjoisessa Gandalf; ja itään en mene." Kaikista velhoista oli Gandalf suurin, sillä hänen viisautensa avulla lyötiin Sauron Sormusten herra. Apunaan hänellä oli yksi haltiain Kolmesta Sormuksesta: Narya, Tulen Sormus. Alunperin Narya oli uskottu Círdanin huostaan, mutta hän luovutti sen Gandalfille. Naryan avulla Gandalf sytytti ihmisten sydämet taisteluun Sauronia vastaan.

Gandalfin loputtomien ponnistelujen avulla surmattiin lohikäärme Smaug, voitettiin Viiden Armeijan, Ämyrilinnan ja Pelennorin kentän taistelut. Yksin hän surmasi Morian balrogin heittämällä sen Zirak-zigil vuoren huipulta alas. Suurin ja tärkein hänen teoistaan oli kuitenkin, että hän huomasi Bilbon sormuksen olevan Suurin Sormus. Hänen neuvostaan Se vietiin Mordorin Tuomionvuorelle ja tuhottiin. Ja silloin tuhoutuivat myös Sauron, hänen valtakuntansa ja palvelijansa. Kun tämä oli tapahtunut täyttyi Gandalfin tehtävä Keski-Maassa ja hän lähti purjehtimaan Harmaista Satamista.

Toisena velhoista mainitaan Radagast Ruskea. Hän tunsi velhoista parhaiten kaikki Keski-Maan eläimet ja kasvit. Hänestä ei asiakirjoissa paljon kerrota, sillä hän ei ollut osallisena Kolmannen Ajan suurissa tapahtumissa. Hän kuitenkin kuului Sauronia vastaan perustettuun Valkoiseen Neuvostoon.

Viimeisenä istarista mainitaan Saruman Valkoinen. Hän oli alun perin velhoista kaikkein mahtavin ja hänet valittiin Valkoisen Neuvoston johtoon, koska Gandalf ei sille paikalle halunnut. Monta sataa vuotta pyrki Saruman vilpittömästi tuhoamaan Sauronin. Hän teki sen tutkimalla Sormuksia ja kaikkea mahdollista Mustasta Ruhtinaasta. Ehkä hän tutki liikaa, sillä hänestä tuli Neuvoston petturi ja hän alkoi himoita Sormusta itselleen. Hän asettui asumaan Rautapihaan ja teki siitä linnoituksensa. Hänestä oli tullut ylpeä ja hän oli kateellinen Gandalfille ja pelkäsi tätä. Asiaa edesauttoi vielä se, että Círdan oli antanut Sormuksensa Gandalfille, eikä hänelle. Hän kokosi Rautapihaan örkkejä, mustainmaalaisia ja muita pahoja olentoja ja ihmisiä. Lopulta hän joutui itse Sauronin valtaan, vaikka oli pyrkinyt tuhoamaan hänet. Mutta enttien viha yhdessä Gandalfin viisauden ja rohirrimin ja huornien uljauden kanssa tuhosi Sarumanin mahdin. Gandalf katkaisi hänen sauvansa ja vei näin hänen taikavoimansa.

"Älä sekaannu velhojen asioihin, sillä he ovat herkkiä ja äkkivihaisia."
- Taru Sormusten Herrasta s. 517
Lisää istarista:
Tolkien FAQ; Istari
Kuva Gandalfista
Kuva Gandalfista Minas Tirithin portilla
Kuva Gandalfista Bilbon ovella

Sivun alkuun

Kotkat

Kotkat olivat kaikista Ardan siivekkäistä olennoista jaloimmat ja mahtavimmat. Ne luotiin jo ennen kuin kirkkaat tähdet sytytettiin ja ne luettiin kaikkein vanhimpien ja viisainten olentojen joukkoon. Aina taistelivat kotkat pahaa vastaan kaikissa sodissa, joita Keski-Maassa riehui.
Thorondor oli kaikista kotkista suurin ja mahtavin. Se lensi nopeammin kuin myrskytuuli ja sen siipien väli oli 54 metriä. Monet uljaat teot se teki Kivien Sodan aikana. Se pelasti noldorin ruhtinaan Maedhrosin, Morgothin linnoituksesta. Raateli Morgothin kasvot ja kuljetti Fingolfinin ruumiin pois Angbandista. Thorondor auttoi myös Berenin ja Lúthienin pakoon Angbandista, Silmaril mukanaan. Vihan Sodassa taistelivat kotkat ilmassa lentäviä tulikäärmeitä vastaan.
Auringon Kolmannella Ajalla oli kotkien valtias Gwaihir, "Tuulenruhtinas". Vaikka se ei kokonsa puolesta vetänyt vertoja edes entisaikojen vähäisimmille kotkille, oli se silti aikansa suurin siivekäs olento. Sen johdolla lensivät Sumuvuorten kotkat moniin taisteluihin Kolmannella Ajalla. Ne olivat mukana Viiden Armeijan Tasitelussa sekä Sormuksen Sodan viimeisessä taistelussa Mustan Portin edustalla. Kaksi kertaa Gwaihir pelasti Gandalfin ja se nouti Sormuksen Viejät Mordorista, sen jälkeen kun Sormus oli tuhottu.

Sivun alkuun

Lohikäärmeet

Lohikäärmeet olivat Morgothin mustia neronleimauksia. Kaikista Morgothin pedoista olivat lohikäärmeet kauheimmat. Ne luotiin Ensimmäisellä Ajalla Angbandin kuiluissa taikuudella ja tulella. Lohikäärmeitä oli kolmenlaisia: oli suuria kiemurtelevia käärmeitä, jaloilla kulkevia sekä lentäviä. Ja lentäviä oli kahdenlaisia: niitä jotka taistelivat kynsin ja hampain sekä sellaisia, jotka syöksivät tulta.
Lohikäärmeet olivat erittäin suuria niin kooltaan kuin voimiltaan. Niiden nahka oli kuin kääpiöiden tekemä panssaripaita ja harvassa olivat ne aseet, jotka siihen tehosivat. Se joka lohikäärmeen hampaisiin tai kynsiin joutui, oli kuin vasaran ja alasimen väliin jäännyt. Hännällään ne pystyivät huitaisemaan kokonaisia armeijoita sivuun. Ja tultasyöksevät polttivat liekeillään kaiken eteen tulevan. Kaiken kaikkiaan näissä olennoissa ruumillistui haltioiden, ihmisten ja kääpiöiden suurin kauhu. Mutta vaikka suuret olivat lohikäärmeiden voimat oli niillä muitakin taitoja. Niiden näkö oli tarkempi kuin haukalla, hiljaisimmankin vihollisen ne kuulivat ja pystyivät tunnistamaan sen hajun perusteella.

Lohikäärmeiden älykkyys ja niiden kiintymys arvoitusten esittämiseen ja ratkaisemiseen oli laajalti tunnettu. Niiden äly ja tuntemien arvoitusten määrä kasvoi ajan myötä valtavaksi, koska ne elivät ikivanhoiksi. Viisautta niille ei kuitenkaan kertynyt, koska niiden äly antoi periksi ahneudelle ja turhamaisuudelle. Niiden tapana oli kerätä pesäänsä ryöstelemäällä valtava aarre ja maata sen päällä. Imartelu miellytti niitä suuresti ja tämä varmasti pelasti muutamien seikkailijoiden hengen. Myös niiden äänen ja katseen vaikutus oli mahtava. Nämä kaksi yhdessä langettivat varomattoman päälle lohikäärmeen lumouksen, joka sai hänet helposti taipumaan lohikäärmeen mahtavan tahdon alle ja tekemään niin kuin se halusi.

Ensimmäinen lohikäärmeistä oli Glaurung, "Lohikäärmeiden isä". Se hyökkäsi Angbandista, Kivien Sodan neljännessä taistelussa ja murskasi tappavalla liekillään Angbandin piirityksen ja sen perässä tulivat balrogit ja örkkien lukemattomat rivistöt. Viidennessä taistelussa sen kanssa tuli joukko vähäisempiä lohikkärmeitä, eivätkä ihmiset ja haltiat pystyneet niitä vastustamaan. Vain kääpiöiden uljaus pelastivat Beleriandin kansat täydelliseltä tuholta. Muutamia vuosia myöhemmin Glaurungin surmasi Túrin Turambar, mutta vielä kuoleman kielissäkin se oli älykäs ja syöksi Túrinin tuhoon pelkkien sanojen voimalla.
Vihan Sodassa lohikäärmeet lyötiin, kun Eärendil lentävällä laivallaan sekä lännen kotkat kävivät ilma sotaan niitä vastaan. Voitto oli niin täydellinen, että seuraavan kerran lohikäärmeistä kuultiin vasta Kolmannella Ajalla. Joskus Kolmannen Ajan vuoden 2000 tienoilla tuli Varjovuorten takaa lohikäärmeitä, jotka himoitsivat kääpiöiden aarteita. Ja vaikka kääpiöt puolustautuivat urheasti suurta ylivoimaa vastaan, kaatuivat kääpiöt yksi kerrallaan ja Varjovuorten kääpiövaltakunnat joutuivat lohikäärmeiden haltuun.

Vuonna 2770 tuli Kolmannen Ajan suurin lohikäärme Smaug Kultainen pohjoisesta ja ajoi kääpiöt pois Ereborilta Vuorenalaisesta Valtakunnasta . Kaikki kääpiöt ja läheisen laakson asukkaat se ajoi pakoon ja lukemattomat olivat sen tuhotyöt. Vähän alle kaksisataa vuotta se piti Ereboria hallussaan, mutta kuten Hobitissa kerrotaan, tuli vuorelle vuonna 2941 Thorinin johtama seurue. Seurueen mukana tullut hobitti Bilbo huomasi Smaugin heikon kohdan ja eräs lintu kertoi sen Bard Jousimiehelle. Bard surmasi Smaugin mustalla nuolella ja se putosi hirveän huudon saattelemana taivaalta.
Vaikka kerrottiinkin, että Varjovuorten takana levittäytyvillä autiomailla asui lohikäärmeitä vielä monta vuosisataa, ei niistä enää Smaugin jälkeen ole mitään tietoja.

Lisää lohikäärmeistä:
Kuva lohikäärme Smaugista
Kuva Glaurungin, lohikäärmeiden isän lopusta
Kuva Smaugista järveläisten kaupungin kimpussa

Sivun alkuun

Nazgûlit

Nazgûlit, yhdeksän sormusaavetta, ilmaantuivat Keski-Maahan Toisen Ajan 23. vuosisadalla. Sauronin palvelijoista olivat "Yhdeksän" kaikkein mahtavimmat. Kerran olivat nämä yhdeksän mahtavia ruhtinaita ihmisten joukossa. He saivat Eregionin haltiaseppojen takomat ihmisten yhdeksän sormusta. Ja koska ihmiset ovat heikko kansa niin mieleltään kuin ruumiiltaankin, orjuuttivat sormukset heidät ja suurista kuninkaista tuli Sauronin palvelijoita.
Näkyvää ruumista ei Nazgûleilla ollut. Ne pitivät yllään mustia kaapuja, mutta jos joku katsoi niitä kasvoihin ei hän nähnyt muuta kuin kaksi liekehtivää silmää. Aseina ne käyttivät kirottuja miekkoja ja tikareita, jotka aiheuttivat suuren sairauden vaikka haava ei sinänsä olisi ollut vaarallinen. Vaarallisin niiden aseista oli kuitenkin Musta Hengitys, se oli kuin pelon ja kauhun rutto, joka pesiytyi uhrin sydämeen ja hän vaipui vähitellen kylmään uneen ja kuoli.

Kun Sauron Toisen Ajan lopussa lyötiin, katosivat sormusaaveet muodottomina Keski-Maan varjoihin. Mutta koska Suurinta Sormusta ei tuhottu, eivät ne kadonneet lopullisesti. Ja kun 1300 vuotta Kolmatta Aikaa oli kulunut, ne palasivat ja niiden johtaja meni pohjoiseen Eriadoriin. Sinne suurin Nazgûleista perusti Angmarin valtakunnan. Sen jälkeen hänet tunnettiin Angmarin Noitakuninkaana. Ja niin kävi että Noitakuningas tuhosi ja valtasi vuoteen 1974 mennessä koko Pohjoisen Valtakunnan eli Arnorin. Kauan hän ei sitä kuitenkaan saanut pitää, sillä Círdanin ja Glorfindelin johtamat haltiat sekä Eärnurin johtamat Gondorin ihmiset murskasivat Noitakuninkaan vuotta myöhemmin. Kuitenkin Sauron piti tätä voittona, koska Arnorin vahva kuningaskunta oli tuhottu.

Seuraavaksi sormusaaveet piirittivät Minas Ithilin ja valtasivat sen vuonna 2002. Siitä lähtien se tunnettiin nimellä Minas Morgul, "Noituuden torni". Vuonna 3018 Sauron sai selville, että Suurin Sormus oli löytynyt. Ja niin paljon hän sitä halusi, että lähetti kaikki Yhdeksän sitä hakemaan. Rivendellin kahlaamolla onnistuminen oli hyvin lähellä, mutta Elrond nostatti vedet ja ne veivät Nazgûlit mukanaan. Mutta myöhemmin ne palasivat, nyt lentäen valtavan kokoisilla entisaikojen olennoilla, jotka olivat enemmän lohikäärmeitä kuin lintuja. Pelennorin kentällä kohtasi Noitakuningas loppunsa. Ennustettu oli ettei mies surmaisi Noitakuningasta ja niin kävikin. Aseneito Éowyn yhdessä hobitti Meriadocin kanssa surmasivat sen. Kahdeksan jäi viellä jäljelle, mutta ne tuhoutuivat, kun Sormus tuhottiin.

Lisää sormusaaveista:
Kuva sormusaaveista Rivendellin kahlaamolla
Kuva Nazgûleista lentämässä siivekkäillä pedoilla
Kuva Noitakuninkaan lopusta

Sivun alkuun

Örkit

Örkit olivat ehkä Morgothin kaikista töistä hirvein. Ennen kuin valar olivat löytäneet vasta heränneet haltiat, lähetti Morgoth kätyreitään heidän joukkoonsa ja vangitutti heitä. Vangit vietiin Utumnon syviin kuiluihin ja siellä heitä piinattiin ja kidutettiin. Näin hän sai aikaan kammottavan orjarodun, örkit. Ne olivat yhtä rumia kuin haltiat ovat kauniita.
Örkit olivat armottomia taistelijoita, niiden ainoa huvi oli tuottaa tuskaa muille. Ne taistelivat aina rajusti loppuun asti, sillä enemmän ne pelkäsivät isäntäänsä kuin vihollisiaan. Ehkä oli parempi kuolla kuin jatkaa örkin piinattua elämää. Örkit muodostivat aina niin Morgothin kuin Sauronin armeijoiden selkärangan. Oli armeijoissa mukana sitten lohikäärmeitä tai balrogeja, aina niitä seurasi örkkien lukemattomat rivistöt. Mikään muu rotu ei lisääntynyt niin nopeasti kuin örkit. Vaikka niitä sodissa niitettiin kuin viljaa, riitti niitä aina uuteen sotaan.

Ulkonäoltä örkit olivat rumia, lyhyitä, tukevia, kumaraselkäisiä, kädet olivat pitkät ja vahvat, iholtaan ne olivat mustia. Kasvot olivat leveät ja litteät, suu oli suuri ja sieltä törrötti keltaisia torahampaita, sieraimet olivat suuret ja silmät punaiset viirut. Ne olivat omanlajinsa syöjiä, usein niiden hampaissa oli örkin lihaa ja verta. Ja koska ne olivat pimeyden palvelijoita, pelkäsivät ne valoa, joka teki niistä heikkoja ja poltti niitä. Mieluiten ne asuivat luolissa ja hyvin usein vuorilla.

Aika joka oli örkkeille voittoisaa, oli Kivien Sodan aika ennen Vihan Sotaa. Tuona aikana marssivat örkkiosastot yli koko Beleriandin. Kaikki haltioiden valtakunnat ja ihmisten kaupungit oli tuhottu. Mutta kuten on aikaisemminkin kerrottu, tuli Vihan Sota ja pyyhkäisi Morgothin vallan maan päältä. Suurin osa örkeistä surmattiin tuolloin, mutta ei kaikkia, kuten monesti sen jälkeenkin. Örkit lisääntyivät nopeasti ja pian ne olivat palvelemassa uutta herraa. Vasta Sormuksen Sodan jälkeen oli örkit lopullisesti lyöty, eikä niiden suku enää noussut.

Lisää örkeistä:
Tolkien FAQ; Enemies
Kuva Suuresta Hiidestä
Kuva Uruk-haista
Kuva Mordorin örkkien marssista

Sivun alkuun


[ Haltiat | Kääpiöt | Ihmiset | Hobitit | Muita olentoja ]

[ Etusivu | Sisällysluettelo | Uutiset | Palaute ]

[ Alkusanat | Kuka oli J.R.R. Tolkien? | Teokset | Keski-Maa | Kuvat | Elokuva | Parodiaa | Visa ]

[ Tolkien linkkejä | Muita linkkejä | View guestbook | Sign guestbook | Minä | Lähteet ]


© 1996-1998 Tapio Laakso